Asunnon osto Espanjasta – viisi vinkkiä

  • 4 kuukautta ago
Asunnon osto – viisi vinkkiä

Kun harkitset asunnon ostoa Espanjasta, on syytä muistaa, että homma toimii maassa maan tavalla. Poimi tästä viisi vinkkiämme, jotka kannattaa huomioida asunnon ostossa Espanjassa.Huomioi asunnon käyttötarkoitus

Upeat maisemat saattavat sokaista, varsinkin jos et ole aiemmin asunut Espanjassa. ”Se oikea asunto” saakin herättää tunteita, mutta muista kuitenkin pitää järki päässä asunto-ostoksilla. On hyvä tehdä itselleen jo ennen asunnon etsintää selväksi, millaiseen käyttöön asunnon hankkii. Onko siinä tarkoitus asua vai vain lomailla? Mihin vuodenaikaan olet asunnollasi eniten ja milloin se saattaa olla tyhjillään? Aiotko vuokrata sitä muille? Asunnon käyttötarkoitus vaikuttaa paljon siihen, millaisia vaatimuksia asunnon sijainnille, ominaisuuksille sekä varustelulle on ja minkä vaatimuksien kohdalla voi joustaa. Listaa myös ylös, mitä toivoisit asunnolta ja sen sijainnilta, mitkä toiveistasi olisivat kivoja lisiä muutenkin hyvään löytöön ja minkä seikkojen suhteen olet ehdoton.

Varaudu ostokuluihin

Espanjassa asunnon oston kulut lasketaan suhteessa asunnon myyntihintaan. Ostajan maksettavaksi tulee uudiskohteissa 10 prosentin arvolisävero ja käytetyissä asunnoissa arvolisäveron sijaan varainsiirtovero, jonka suuruus vaihtelee itsehallintoalueen mukaan 5 ja 10 prosentin välillä – Costa Blancan alueella se on 10 prosenttia. Lisäksi kuluja tulee julkisella notaarilla vahvistetusta kauppakirjasta, maarekisterimaksusta, leimaverosta, sähkö- ja vesisopimuksen teosta tai siirrosta sekä mahdollisesta asiointitoimiston tai asianajajan palkkiosta. Jos kyseessä ei ole uudiskohde ja sen hankintaan haetaan lainaa, tulee käyttää asunnon arvioitsijaa asunnon arvon määrittämiseen. Tämä prosessi maksaa yleensä noin 0,5 % asunnon myyntihinnasta. Meillä Lotta’s Housella toteutuneista asuntokaupoista yli 90 prosenttia on uudiskohteita.

Keskimäärin asunnon ostosta Costa Blancalla tulee myyntihinnan lisäksi kuluja noin 13–15 prosenttia ostohinnasta. Asunnon omistajan jatkuvia kuluja ovat taloyhtiön maksu (cuota de comunidad), kiinteistövero (0,5 % asunnon arvosta), tulovero asunnosta, kulutuksen mukaiset vesi- ja sähkömaksut, jätemaksu sekä kotivakuutus.

Aloita lainaneuvottelut hyvissä ajoin

Kun haet ulkomaalaisena lainaa espanjalaisesta pankista, saattavat tiukat lainaehdot yllättää – varsinkin jos olet tottunut hyviin lainaehtoihin Suomessa. Espanjassa lainan saantia varten on lähes aina oltava vähintään 20 prosentin omaosuus – ulkomaalaisilta asunnonostajilta saatetaan vaatia enemmänkin. Laina-ajaksi myönnetään yleensä korkeintaan noin kaksikymmentä vuotta. Ulkomaalaisena saatat myös joutua maksamaan korkeampaa korkoa asuntolainastasi kuin mitä paikalliset maksavat. Lainaneuvotteluita ennen kannattaa hankkia itselleen luotettava asianhoitaja, joka varmistaa, että sinulla on kaikki tarvittavat paperit lainan hakemista varten ja että saat mahdollisimman hyvän lainatarjouksen.

Asunnon osto – viisi vinkkiä

Espanjassa asunnon osto tarkoittaa aina kiinteistön ostoa – ei osakekirjojen ostoa, kuten Suomessa.

Ymmärrä erot Suomen ja Espanjan asuntokaupan välillä

Espanjassa asunnon osto tarkoittaa aina kiinteistön ostoa – ei osakekirjojen ostoa, kuten Suomessa. Näin on silloinkin, kun kyseessä on kerrostaloasunnon osto. Kiinteistön omistaja omistaa myös osuutensa tonttiin kuuluvasta maasta. Myös mahdollinen autotallipaikka ja varastohuone myydään kiinteistöinä, ja kunnan perimä kiinteistövero maksetaan myös näistä omistuksista. Tämä ero Espanjan ja Suomen asuntokaupan välillä on syytä pitää mielessä kotivakuutuksia hankkiessa: esimerkiksi vesivahinko on kiinteistön omistajan vastuulla – ei taloyhtiön. Asuntokaupoilla kannattaa huomioida myös seikkoja, joita ei Suomessa välttämättä tulisi miettineeksi: miltä puolelta aurinko paistaa, millaiset ikkunat asunnossa on ja onko asunnossa ilmalämpöpumppua. Kesällä Espanjassa taistellaan uuvuttavia hellejaksoja vastaan, mutta toisaalta talvisin sisälämpötilat ovat yleensä selvästi matalampia, kuin mihin suomalaiset ovat tottuneet.

Hyödynnä ammattilaisten apua

Vaikka olisit tehnyt monet onnistuneet asuntokaupat Suomessa tai peräti toiminut kiinteistönvälitysalalla, ei se takaa menestystä asunnon ostossa Espanjassa. Siksi ammattilaisten apuun turvautuminen on suotavaa. Ammattitaitoinen kiinteistövälittäjä varmistaa, että löydät luotettavan asiointitoimiston sekä tarvittaessa asianajajan, joka huolehtii laillisten oikeuksiesi toteutumisesta. Varsinkin jos et asioi sujuvasti espanjan kielellä, kannattaa tukeutua suomenkielisen välittäjän ammattitaitoon, jotta asuntokauppasi ei törmää kielimuuriin tai kulttuurieroihin.

Me Lotta’s Housella teemme tiivistä yhteistyötä hyväksi toteamiemme suomenkielisten asianajotoimistojen kanssa. Yhdistämme sinut myös pankkeihin, joista saat suomenkielistä palvelua. Teemme asunnon ostamisesta sinulle sujuvaa, turvallista ja huoletonta. Lue lisää täältä!

Compare listings

Compare